Friday, 12 October 2012

muhasabah diri

astargfirullahalazim...

jom muhasabah diri..

pernah x korang rasa iri hati, cemburu dengan org2 sekeliling? especially kawan2 la bg dunia student mcm aku.. mst pernah kot.. paling x pun mst ade terdetik kat hati "ish, terernye dia", "perghh, untg la kan" bila kawan2 korang dpt sesuatu (good news, good things)..

xmo la sibuk2 pasal orang, lebih baik citer pasal diri sendiri.. aku selalu rasa mcm tu.. ya Allah.. teruk betul manusia nie, susah nak bersyukur.. padahal dah tertulis kt luh mahfuz rezeki setiap org.. bila terasa jeles dgn kawan2, aku cpt2 istighfar n think positive.. " tu rezeki dia " "tu usaha dia".. takut lama2 nty dari jeles kecik2, jd dengki, jd kufur.. astargfirullahalazim.. mintak dijauhkan.. bila renung2 balik, sebenarnye Allah cukup adil..    sesetgh org diberi kelebihan paras rupa, sesetgh org diberi kemewahan harta, sesetgh org diberi nikmat sht dan sesetgh org diberi kebijaksanaan akal.. masya'allah.. kalau tuhan bagi manusia nie suma same je, xboleh bygkan mcm mana dunia nie.. bila cakap pasal syukur nie, aku mesti teringat dekat Ustaz Fauzi.. ustz yg ajar sejarah mse f6 dulu.. dia pernah ckp dlm kelas.. antara sabar dan syukur, darjat syukur jauh lebih tinggi.. sebab ramai manusia boleh sabar... bila sakit boleh sabar, bila susah boleh sabar, org khianat boleh sabar,,, tapi syukur, orang susah nk bersyukur.. da kje ok, nak lg ok, dah gaji besar, nak lg besar, da ckup cantik/sempurna fizikal, nak lg sempurna.. kte sentiasa rse xpuas, xckup dgn ape yg ade.. boleh je nak improve diri tp bukan utk jadi sempurna..

Renung2kan dan selamat beramal :)