Wednesday, 12 December 2012

i need someone

Assalamualaikum..

huhuu. dah lama xupdate blog.. tgok pun x.. bz sgt, banyak assgmnt.. bz sbnrnye sbb assgmnt bnyk tertangguh gara2 cuti smpai 2 kali.. huhuu..

rasa teruk sgt kebelakangan nie.. mcm tunggang terbalik hidup aku.. dah dkt 2 mggu aku xtdo mlm.. puncenya wat asgmnt.. bila mlm aku xtdo, then siang aku tdo sepnjg hari.. keja aku asyik ponteng kelas.. terasa malas sgt nk buat tu, nak buat nie.. aku juz tdo, tdo n tdo.. dah bpe ari ntah.. aku mkn sehari sekali je.. sbb tdo sepanjang hari.. n one more thing, aku slalu terskip smbhyg.. astagfirullahalazim.. sbb tu aku rasa mcm zero.. semua yg aku wat serba xkena, rasa useless sgt diri aku.. hati aku makin gelap, jauh dgn Dia.. baca Quran pun da jarang2.. yg aku tau, ble bgun tdo, nk siapkn asgmnt.. asgmnt kne siapkn, xbley delay tarikh submit, nty lect marah, nty aku fail paper tu,.. ya Allah.. tp aku slalu 'delay' dgn Allah.. 'da msuk waktu solat'.. 'xpela, jap g aku bgun'.. but then, 'alamak zohor xsmbhyg, da masuk asar'.. 'alamak magrib da abis, da msuk isyak'.. xpulak aku takut Allah marah sbb aku delay perintah dia.. xtakut pulak aku klau2 Allah cabut nyawa aku time tu jgak.. ya Allah.. jauh sgt dah aku rasa.. dunia yg utama bg aku..

walaupun aku nie sgt teruk, jauh kt dlm hati aku, aku nak berubah, to be a better person.. aku nak hidup cara seorg islam, seorg muslimah.. walaupun tgok fesyen skrg cntik, make up is wonderful, tp aku sbnrnye teringin nk pkai jubah labuh n longgar, teringin nk pkai tudung bidang 60, teringin nk berniqab,. tapi aku takut nk buat perubahan.. takut xmmpu nk istiqamah.. takut jd buah mulut org.. takut org pk bukan2.. 'buang tebiat agknye dia nie'.. 'mcm la pkai tudung labuh tu dah alim sgt'.. n bla bla blaa.. n lg satu, aku xtau nk mula dr mana.. i need someone.. someone yg bley tolg aku.. yg bley guide aku, support aku..

lately, aku senang tgok rumet aku.. dia ade bace buku "seksaan kubur" n selalu post bnda2 dakwah,. wlaupun xperfect atleast dia cuba muhasabah diri,. cuba utk perbaiki diri..

mungkin entry aku nie akan jd bhn gurau kwn2, bhn gelak kwn2,. its ok.. terpulang pd org utk menilainye.. semoga Allah bg aku kekuatan utk berubah n cari keredhaanNya..

yg benar,
farhana

Friday, 12 October 2012

muhasabah diri

astargfirullahalazim...

jom muhasabah diri..

pernah x korang rasa iri hati, cemburu dengan org2 sekeliling? especially kawan2 la bg dunia student mcm aku.. mst pernah kot.. paling x pun mst ade terdetik kat hati "ish, terernye dia", "perghh, untg la kan" bila kawan2 korang dpt sesuatu (good news, good things)..

xmo la sibuk2 pasal orang, lebih baik citer pasal diri sendiri.. aku selalu rasa mcm tu.. ya Allah.. teruk betul manusia nie, susah nak bersyukur.. padahal dah tertulis kt luh mahfuz rezeki setiap org.. bila terasa jeles dgn kawan2, aku cpt2 istighfar n think positive.. " tu rezeki dia " "tu usaha dia".. takut lama2 nty dari jeles kecik2, jd dengki, jd kufur.. astargfirullahalazim.. mintak dijauhkan.. bila renung2 balik, sebenarnye Allah cukup adil..    sesetgh org diberi kelebihan paras rupa, sesetgh org diberi kemewahan harta, sesetgh org diberi nikmat sht dan sesetgh org diberi kebijaksanaan akal.. masya'allah.. kalau tuhan bagi manusia nie suma same je, xboleh bygkan mcm mana dunia nie.. bila cakap pasal syukur nie, aku mesti teringat dekat Ustaz Fauzi.. ustz yg ajar sejarah mse f6 dulu.. dia pernah ckp dlm kelas.. antara sabar dan syukur, darjat syukur jauh lebih tinggi.. sebab ramai manusia boleh sabar... bila sakit boleh sabar, bila susah boleh sabar, org khianat boleh sabar,,, tapi syukur, orang susah nk bersyukur.. da kje ok, nak lg ok, dah gaji besar, nak lg besar, da ckup cantik/sempurna fizikal, nak lg sempurna.. kte sentiasa rse xpuas, xckup dgn ape yg ade.. boleh je nak improve diri tp bukan utk jadi sempurna..

Renung2kan dan selamat beramal :)

Friday, 21 September 2012

yes, i do..

hohoo.. apa yg aku 'do' pun xtau la..
pukul 2 lebih dah nie.. xbley tdo.. dok baring2 aku terpikir2 dgn pnjg lebar..
2 days ago, have a chat wif him.. on phone..

he said: i hv smthing to tell u, but not now.. i'll tell u when u back to jb..
i said: what??? nonono.. i cant wait for it.. since u hv start it, u hv n u need to tell me rite now..

then, he proposed me!
......................aaaaaaaaaa......................... im speechless 4 a few second.. urm,, ahh,, ermm.. ape nak cakap yerk? cm tu la reaksi aku time tu.. mmg la matlamat org yg berkapel nie nak ending dgn kawen, but it seem to be next few month to me... nk kawen dlm mse terdekat.. majlis simple2 je.. xtau la nk ckp ape.. unexpected.. hahaaahaaa...

aku xtau nak ckp ye ke x.. then, nasib baik la otak aku nie masih berfungsi elok lg.. aku ckp, sume terserah kat mak ayah.. ape ckp mak ayah aku ikut.. huhuu... so xde la nmpk aku nie mcm beriya2 sgt atau kejam sgt.. kn? dye ckp, balik nty klau aku setuju, dye nak jumpe mak ayah,.. klau mak ayh setuju tinggal nk langsung majlis je... woawww3,, tbe2 rse nervous giler.. mcm nak nikah esok je.. hahhaha..

bnyk benda aku dok pikir.. 1st.. aku takut klau mak ayh reject nty dye frust... tp dye ckp "sy da sedia nk terima risiko".. 2nd.. yg aku plg takut sebenarnye klau mak ayh setuju..haaaa.. mati aku...

aku bukan kisah soal majlis kecik, hantaran berape.. sebab bukan tu semua yg boleh ukur rumahtgge success ke x, hepi ke x... mmg aku sendiri penah btau dia.. klau kawen, aku xnk majlis besar2,, letak harge based on edu.. ngarut je.. nak buat ape majlis gempak2,.. sat g tup2 da cerai berai, xpun duk tggung hutg keliling pinggang, duk nyusahkan dua2 pihak.. nyusahkan mak ayah.. lain la klau mmg btul2 mampu.. ape yg sgt2 pntg bg aku majlis tu berkat..

berbalik kpd "klau mak ayh setuju".. aku bukan xsetuju, tp rsau.. yela.. mmg la kawen tu bgus.. dpt elak fitnah, dpt elak maksiat... tp soal komitmen?? aku xsedia.. bnyk bnda yg aku cetek.. bnyk benda nak kena belajar,, mksudnye kne prepare diri dari semua aspek... peranan,.. tjwb,.. lgpun, aku still ade 1 sem.. klau kawen sekali pun.. tetap duk asing2.. aku kat kedah,  dye kat johor... so serupa jela mcm xkawen..

ape2 pun terserah pd mak ayh.. ape yg baik pd mak ayah, baik jugak la utk aku.. aminnnn..

Tuesday, 31 July 2012

makin kenal makin xpaham

as salam..
entri nie baru relate dengan love story.. huhuu..

kadang2 rasa pelik sangat dengan perangai manusia nie kan.. unexpected.. selalunya kita rasa, makin lama kita kenal seseorang, maka kita makin paham dengan dia.. but it doesnt work for me.. rasa macam serabut je bila pikir2 kan balik.. mungkin dia harap aku jadi sempurna untuk dia.. come on laa.. aku bukan malaikat..  aku mengalah,  ia kan je apa yang dia cakap.. malas nak bertekak, bergaduh.. nanti lain pulak yang jadi.  lately, dia selalu cakap, "saya rasa awak dah berubah, awak dah xmacam dulu".. "awak dah lain sekarang nie".." kenapa awak macam serius je sekarang". yes.. for sure aku berubah hari demi hari.. sikit demi sikit.. sebab umur aku pun hari2 meningkat.. bukan maintain macam "forever21".. its just word and number... but im human.. when he said so, suddenly, aku rasa blurr dan xpaham macam mana nak buat dia paham.. i've try to explain.. but it seem just like an excuse.. please, dont get it wrong.. xkan la dia nak aku macam tu je, hari ni, esok n selamanya?? demi Allah, aku sayang dia.. mungkin bila berjauh dengan keluarga, hidup berdikari, banyak benda yang aku fikirkan, yang membuatkan aku lebih serius dalam hubungan.. for one concrete reason.. for our future.. but he didnt get it...

dear love,
someday, i wish u could understand me..


dia makin menjauh..

as salam..
tajuk entri dah macam love story la pulak.. hahaha.. yang sebenarnye, dunia alam maya yang dah makin menjauh dengan hidup aku.. bosan.. not interested anymore, baby.. huhuu.. jarang giler dah aku on9 fb, blog ape tah lagi.. suram je fb dan blog.. lebih2 lg twitter.. sbb aku xpernah ade twitter.. hehee.. klau kt sintok sana, hidup aku xlengkap kalau sehari xbukak fb, tp kt rumah aku dah perlu lg dah hiburan maya sume tu.. adik2, family dah cukup untuk menghiburkan aku.. huhuuhuu.. cukup la utk mukaddimah..

tinggal lebih kurang 6 minggu je lagi nak balik uum.. owh cepatnye masa berlalu.. i hate it.. puasa pun da nk masuk 12 hari.. langsung xde persiapan raya.. seriously, aku xde mood nak raya.. xtau la kenapa.. nak kata aku xpuasa, aku puasa.. baju raya pun xde lagi.. its ok beli last minute pun.. apa yang aku lebih risau sekarang ialah nak balik uum.. owh takutnye nak balik uum.. but why?? suatu perasaan yang xdapat aku nak gambarkan dengan kata2.. sedih ada, benci pun ada.. seolah2 ada sesuatu yang menghantui aku kat sana.. yes memang ada.. im made mistake.. wats it is?? biarlah rahsia.. aku sebenarnya takut kena apung.. so, macam seseorang yang akan dibuang negeri, mestilah hidup aku xtenang.. macam mana lah aku nak biasakan diri dengan tempat baru, cari kawan baru, persekitaran baru, peraturan2 baru.. argghhh.. xdapat aku nak bayangkan.. so sad.. baru terpikir2 je.. xtau la kena apung ke tidak.. harap2 mimpi ngeri aku bukan suatu kenyataan.. tapi ni ke punca aku xde mood nak raya?? dun know laa.. semuga Allah permudahkan segala urusanku, keluarga ku dan rakan2 ku sekalian.. aminnn...


Sunday, 8 July 2012

sana sini bosan

as salam semua pembaca budiman..
mak oih.. lamenye xmencorat coret kt sini.. rindu pulak.. hehe.. almost 2 bln kot.. maklumlah, sebelum nie sibuk sgt ngn exam.. pelajar cemerlang lah kononnye.. mne bley buang mase ngn blogging2 nie.. hihiii.. skrg da cuti, sibuk jadi bibik plak kt umah.. hahhaa.. so malam nie ade peluang la utk mencurahkan segala isi hati yang duka lara nie.. sob.. sob.. sob.. (lara la sgt.. hahaha).. bosan betui mlm nie.. nak watpe pun xtau.. adik2 sume da tdo.. besok kn skola.. aku je xtdo lg.. nk tgok tv xdpt.. ayah layan sport sorg2.. haishh.. aku kene ngalah.. so on9 jelah jwbnye.. huhuuu.. sedih betul cte.. hahahha.. hihihihii.. huhuhu.. hehehhehe.. xtau da nk tulis ape... :D

Sunday, 13 May 2012

lain orang lain cara kan?

lepas solat maghrib tadi, tiba2 je teringat pasal minggu lepas..aku kat hospital,. masa tengah tunggu doktor tiba2 depan aku lalu seorang budak perempuan.. dengan ayah dia,. rasanya budak tu muda 2, 3 tahun dari aku kot.. ayah dia pegang lengan dia, bawa dia jumpa nurse nak ambil darah.. sihat je aku tengok.. perlu ke nak pimpin macam tu? darah aku tiba2 rasa meluap2.. entah kenapa aku pun tak tahu. rasa sakit hati. mata aku xlepas pandang dia dengan ayah dia sampailah hilang dari pandangan aku..

aku iri hati sebenarnya. mesranya dia dengan ayah dia.. aku xpernah rasa mesra macam tu dengan ayah.. ayah garang. nak bercakap dengan ayah pun aku takut. apa lagi nak berbual, bermesra dan bergurau senda macam orang lain. bukan salah siapa.. dah memang ayah jenis yang garang, nak buat macam mana kan. walaupun ayah garang, aku tahu ayah sayang semua anak2 dia,.

dalam ramai adik beradik, aku paling jarang kena marah atau kena pukul dengan ayah masa kecil2 dulu. mungkin sebab aku sakit, jadi aku xnakal sangat. tapi bila sekali ayah marah, aku serik, takut sangat2. berbekas dalam hati dan boleh buat aku menangis bila teringat, walaupun benda tu dah berlalu 7, 8 tahun lepas. yang lain mungkin dah lali sebab dah selalu kena marah.

dah nak dekat 3 bulan xjumpa mak ayah n adik2.. rindu sangat.. tapi sayang, rindu dekat ayah xtahu macam mana nak lepaskan. terasa sangat2 janggal nak telefon dan tanya khabar ayah.. ayah buat apa? ayah sihat? ayah da makan? aku hanya tanya khabar ayah melalui mak bila aku telefon mak.. sebak sangat bila fikir2 kan.